Magnoliapriset

SOFIA HEMBYGDSFÖRENING

Magnoliapriset

Söders eget kulturpris -Magnoliapris - delas ut under den blommande magnolian i Vita bergen.

Om Magnoliapriset

Sedan 1969 delar Sofia hembygdsförening årligen ut Magnoliapriset - Söders eget kulturpris. Priset som är en magnoliaplanta och ett diplom delas ut till en person som med sin gärning gjort förtjänstfulla insatser och glatt sina medmänniskor i Sofia eller på Söder.

 

Prisutdelningen sker med en fest när magnolian blommar i slutet av april eller början av maj. Vid prisfesten sjunger Magnoliakören in våren med traditionell vårsång. Magnoliaträdet växer i Vita bergens sydsluttning intill Groens malmgård, Malmgårdsvägen 53.

Magnoliapriset 2017

 

Årets magnoliapris går till Jonas Gardell. Han får priset för att han har en mångsidighet i sitt artisteri och författarskap som innebär ett ömsint synsätt på sina medmänniskor, vilket är en stor tillgång i dagens samhälle. ”Vi är glada att han bor i Sofia församling”, tillade Sofia Hembygdsförenings ordförande Inger Sandkil, när hon presenterade pristagaren.

 

Jonas Gardell tackade med ett inspirerat tal, som innehöll både skämt och allvar och avslutades med fin dikt om medmänsklighet från hans senaste föreställning. Han sa att han fått ta emot många pris men att magnoliapriset är speciellt, nu gällde det bara få hem plantan på cykeln. Jonas Gardell konstaterade också att han bodde i ett hus som huserat åtminstone två tidigare Magnoliapristagare, nämligen Greta Garbo och Tomas Tranströmer.

 

Årets vårtal vid magnolian i Vitabergen hölls av domprosten och tidigare kyrkoherden i Sofia, Hans Ulfvebrand. Hans mottog själv Magnoliapriset 2013 och fick nu även äran att överräcka magnoliaplanta och diplom till årets pristagare.

Magnoliapriset delas ut av Sofia hembygdsförening till en person som med sin gärning gjort förtjänstfulla insatser och glatt sina medmänniskor i Sofia församling eller på Södermalm. Priset delades ut första gången år 1969 till Carl-Anton Axelsson. Bland övriga pristagare kan nämnas Evert Taube, Per Anders Fogelström, Tomas Tranströmer och Sissela Kyle. 2017 är det 100 år sedan Sofia Hembygdsförening bildades samtidigt med Sofia församling.

 

 

Hans Ulfvebrand Jonas Gardell

Bilder från Magnoliafester

2017 års pristagare Jonas Gardell

2016 års pristagare Arne Johansson

Foto: Stockholmdirekt

2015 års pristagare Sissela Kyle tillsammans med Sofia hembygdsförenings nya ordförande Inger Sandkil.

2014 års pristagare

Johan Ulveson

2013 års pristagare

Hans Ulfvebrand