Motiveringar till priset

SOFIA HEMBYGDSFÖRENING

Magnoliapristagare

Hembygdsföreningens prismotivering

Här kan du läsa omr pristagarna från 1994 och framåt.

Arne Johansson (2016)

Årets magnoliapris går till musikdirektören Arne Johansson. Han får priset för sitt mycket stora engagemang för musiklivet i Sofia församling under mer än 35 år; som nystartare av Sofia kyrkokör och Sofia kammarorkester men även som ledare för andra musikaliska uttryck och presentation av spännande gäster från när och fjärran.

- Det känns fantastiskt. När man ser vilka som tidigare har fått det här priset känns det riktigt ärofullt, säger Arne Johansson.

 

Sissela Kyle (2015)

Årets magnoliapristagare är Teaterchefen och skådespelaren Sissela Kyle. Hon får priset för att hon är en skådespelare som överrumplar och som kan bjuda oss på både allvar och komik.

- Vad glad jag blir. jag känner mig hedrad som gammal Söderbo. Jag har bott på Södermalm i 27 år i samma lägenhet på Åsögatan. Jag är den där tanten som alla säger "hon har bott där jämt ".

Johan Ulveson (2014)

Skådespelaren och komikern Johan Ulveson, har tilldelas årets Magnoliapris. Han får priset för att han under flera decennier visat sig vara en skådespelare som kan bjuda oss på både allvar och komik.

- Det är helt fantastiskt att få magnoliapriset, säger Johan Ulveson. Jag började min karriär i Vitabergsparken som parkarbetare.

 

Hans Ulfvebrand (2013)

Magnoliapriset 2013 går till Hans Ulfvebrand för att han med sitt engagemang har fört Sofia kyrka till att bli en av Stockholms mest öppna kyrkor för möten mellan människor.

Lars Rudolfsson (2012)

Regissören, skådespelaren och musikern Lars Rudolfsson får Magnoliapriset. Han får priset för att han varit med om att ge Söder en egen teater - Orionteatern - en av Stockholms mest intressanta teatrar. Hans ledord är sanning och engagemang liksom lekfullhet och skratt. Han har stark tro på teaterns och skådespelarnas betydelse.

- Det är mäktigt att få Magnoliapriset, säger Lars Rudolfsson. Det är bland det mäktigaste som hänt i mitt liv och påverkar hela min existens.

Lasse Kühler (2011)

Dansaren Lasse Kühler har tilldelats årets magnoliapris av Sofia hembygdsförening.

Han får priset för att han förmedlat sin glädje för dansen och hjälpt tusentals barn att utvecklas att tro på sig själva och inse sitt eget värde – oavsett om de blivit etablerade artister eller som de flesta av oss, helt vanliga medborgare.

- Tack alla söderbor. Jag är både rörd och glad att få Magnoliapriset, säger Lasse Kühler.

Lisa Nilsson (2010)

Lisa Nilsson får priset för att hon haft en enastående karriär som sångerska och att hon glatt oss med sin musik under 20 år. Sedan debuten har det blivt tio album, varav det senaste är inspirerad av Brasilien. Sedan början av 2000-talet är Lisa bosatt på Södermalm.

- Jag är rörd och hedrad att ni valde just mig. Det var en trevlig överraskning. Magnoliaplantan hamnar i goda händer eftersom min man är trädgårdsmästare och odlar utan gifter, säger Lisa Nilsson.

Fernando Di Luca (2009)

Fernando Di Luca får priset för att han har fört den italienska matkulturen hit till Sverige. Han introducerade olivoljan i Sverige och lärde tidigt det svenska folket vad pasta är. År 1961 flyttade han till Stockholm och Södermalm. Och på Söder har han blivit kvar.

- Jag är både glad och hedrad över att ha fått magnoliapriset och lika förvånad som alla andra, säger Fernando Di Luca. Nu känner jag mig som en genuin söderbo, tackar en rörd Di Luca.

Suzanne Reuter (2008)

Skådespelaren Suzanne Reuter fick priset för att hon är en engagerande söderbo och en folkkär artist med en stor och bred teaterbegåvning som sträcker sig från djupaste allvar till sprudlande skratt.

- Jag känner mig stolt och hedrad av att vara utvald av Sofia hembygdsförening. Jag har alltid bott på Söder. Här trivs jag och här känner jag mig hemma både med miljön och människorna, säger Suzanne Reuter.

Anders Berglund (2007)

Kapellmästaren Anders Berglund fick priset för att han har en musikalisk fingertoppskänsla och är en folkkär artist som i många år glatt inte bara befolkningen på Söder utan hela svenska folket, bl a som dirigent för Melodifestivalens orkester och för sitt smittande glada skratt i TV-programmet "Så ska det låta".

- Född och uppvuxen på Söder är det en stor ära att få mottaga Magnoliapriset och vad jag förstår så är jag i mycket gott sällskap genom åren. Även om jag inte nu längre bor i denna speciella stadsdel så har det onekligen satt djupa spår under min uppväxt. Jag är mycket hedrad, säger Anders Berglund.

Ann-Marie Turesson (2006)

Prosten i Sofia församling i Stockholm Ann-Marie Turesson tilldelades priset för att hon är en god människa som har betytt väldigt mycket för många och alltid månat om den enskilda människan. Och därtill har Turesson humor och det betyder mycket i umgänget med andra människor.

- Jag är väldigt glad och tacksam för priset. Samtidigt väl medveten om att man kan få beröm idag och kritik i morgon eftersom jag ibland gör det som är bra och ibland det som är dåligt, säger Ann-Marie Turesson.

Mikael Segerström (2005)

Skådespelaren och VD:n för Boulevardteatern Michael Segerström fick priset för att han för 20 år sedan var en av initiativtagarna till att förvandla en gammal nedlagd söderbiograf på Götgatan till nuvarande Boulevardteatern. Med stor skaparglädje och envishet har han drivit teatern vidare till stor glädje för alla söderbor och övriga stockholmare.

- Att en gåsapåg får ett pris för uppskattad verksamhet på Söder i Stockholm känns nästan mirakulöst, säger Michael Segerström.

Monica Eriksson (2004)

Kulturhistorikern Monica Eriksson mottog magnoliarpiset för sin förmåga att både i tal och skrift beskriva Söder och dess historia. Monica Eriksson är en av de första som under sin tid som antikvarie på Stockholms stadsmuseum började med vandringar på östra Södermalm. I samband med branden i Katarina kyrka 1990 började Eriksson intressera sig för Katarina brandstation och dess mer än 100-åriga historia.

Hon har skrivit en bok om brandväsendet och fick uppdraget att bygga upp ett brandmuseum. Monica Eriksson har också skrivit flera artiklar om Söder och Elsa Borg och år 1997 kom boken "Åtta Södervandringar". Hon var också en av redaktörerna för CD-romskivan om "Söder" och var mycket aktiv i samband med att Stockholm utsågs till kulturhuvudstad år 1998 samt under Stockholms 750-årsjubileum år 2002.

- Det är både hedrande och glädjande för en infödd söderböna att få magnoliapriset, säger Monica Eriksson.

Åsa Burman Laxvik (2003)

Musikdirektör Åsa Burman Laxvik tilldelades magnoliapriset för att hon som körledare under 30 år stimulerat ungdomar att jobba med sång och musik. Hennes sätt att arbeta har hjälpt till att bygga broar över generationsgränserna. Musikdirektör Burman Laxvik är verksam inom Sofia församling i Stockholm.

- Magnoliapriset är ett erkännande för sättet att jobba långsiktigt med barn och ungdom. Min grundidé är att alla ska få en chans att sjunga och utvecklas i musikgrupperna för att sedan fortsätta att sjunga i kör även som vuxna. Många har också hittat sitt fritidsintresse genom körerna, säger Åsa Burman Laxvik.

Astrid Rietz (2002)

Skulptören Astrid Rietz mottog priset för att hon smyckat Stockholm och Söder med sina skulpturer. Hon är bland annat konstnären bakom skulpturen Undret, som skildrar fattiga kvinnors kamp mot armodet i Vita bergen. Dessa kvinnors livsöden beskrivs bland annat i Per Anders Fogelströms bok Vävarnas barn. Skulpturen Undret passerar alla kyrkobesökare när de går upp till Sofia kyrka.

- Det är väldigt hedrande att få magnoliapriset eftersom det inte är något pris man sökt, säger Astrid Rietz.

Ernst Brunner (2001)

Författaren Ernst Brunner fick priset för att han förknippas med Söder och för sitt raka och medryckande sätt att skildra Söder i flera av sina böcker.

Git Magnusson & Bo Stenhammar (2000)

Magnusson och Stenahammar tilldelades priset för att de i 30 år gemensamt drivit och hållit liv i Mosebacke Etablissement till stor glädje för oss alla – både söderbor och andra.

Sven Olof Ehrén (1999)

Konstnären Sven Olov Ehrén mottog magnoliapriset för att han genom sitt konstnärsöga på ett noggrant och kärleksfullt sätt dokumenterat Stockholm och då särskilt Söder med fokus på Mariaberget där han i många år bott. Han har också avbildat vyer och utsikter från och mot Söders höjder.

Oscar Almgren (1998)

Sidenfabrikören Oscar Almgren, K.A. Almgrens Sidenväveri. Almgren fick priset för att han har väckt liv i en slumrande kulturmiljö som av många ansågs som helt hopplös. Med fast envishet som bygger på generationer av kunskap har han visat att det än i dag i datateknikens tidevarv går att genomföra en affärsidé som bygger på gammal teknik. Därmed har han bevarat ett unikt kulturarv till kommande generationer

Torleif Hellbom (1997)

Journalisten och författaren Thorleif Hellbom tilldelades priset för att han på ett skarpögt, kärleksfullt och informativt sätt beskrivit livet på Söder och i Stockholm.

Kerstin Nerbe, Claes Fellbom & Staffan Rydén (1996)

Trion fick priset därför att de med sina musikaliska insatser betytt mycket för att bredda operapubliken och göra opera tillgänglig för alla. De tre är initiativtagare till Folkoperan på Söder som i år fyller 20 år.

Monica Nielsen (1995)

Skådespelaren och vissångerskan Monica Nielsen fick priset för att hon med sin dramatiska vissång fokuserat blickarna på söder och Vita bergen, inte minst när sommaren står i full blom och Carl Antons signaturmelodi spelas upp i Vita bergen och i miljontals svenska hem. Då är Monica Nielsen en årligen återkommande gäst.

Lars-Ewe Nilsson (1994)

Körledaren i Katarina församling Lars Ewe Nilsson fick priset för att han på ett fantastiskt och engagerat sätt lett Katarinakörerna inte minst efter branden i Katarina kyrka. Branden i Katarina kyrka – natten mellan den 16-17 maj 1990 blev en dubbel katastrof för Katarinakörerna. De hade nyligen flyttat ur sina övningslokaler på Östgötagatan för att de skulle renoveras. Därmed förlorade de både övningslokaler och en kyrka att sjunga upp i.

2006