Magnoliapriset

SOFIA HEMBYGDSFÖRENING

Magnoliapriset

Söders eget kulturpris -Magnoliapris - delas ut under den blommande magnolian i Vita bergen.

Magnoliapriset 2019

 

Magnoliapriset 2019 går till Hammarbys legendariske fotbollsspelare Kennedy Bakircioglu. Han får priset för att för att han med sin fotboll har skänkt glädje till Sofia-, Södermalm-, och Stockholmsbor i över 20 års tid och för att han är en idol och inspiratör för yngre spelare och för fans i alla åldrar.

 

Pristagaren, som hade sin familj med sig till prisutdelningen, tackade för priset och lovade att han skulle ta hand om magnoliaplantan så att den skulle växa sig stor vid familjens sommarhus.

 

Eftersom Magnoliapriset firade 50 års jubileum handlade årets vårtal om priset och dess bakgrund med citat från några tidigare pristagare. Talet avslutades med utdelning av särskilt magnoliadiplom till kören med tack för 50 års välklingande vårsångarhyllningar. Vårtalet hölls av hembygdsföreningens kassör Nils Öström.

 

2019 års pristagare, Kennedy Bakircioglu

Om Magnoliapriset

Sedan 1969 delar Sofia hembygdsförening årligen ut Magnoliapriset - Söders eget kulturpris. Priset som är en magnoliaplanta och ett diplom delas ut till en person som med sin gärning gjort förtjänstfulla insatser och glatt sina medmänniskor i Sofia eller på Söder.

 

Prisutdelningen sker med en fest när magnolian blommar i slutet av april eller början av maj. Vid prisfesten sjunger Magnoliakören in våren med traditionell vårsång. Magnoliaträdet växer i Vita bergens sydsluttning ovanför Groens malmgård, Malmgårdsvägen 53.


Priset delades ut första gången år 1969 till Carl-Anton Axelsson. Bland övriga pristagare kan nämnas Evert Taube, Per Anders Fogelström, Hasse & Tage, Tomas Tranströmer, Sissela Kyle och Jonas Gardell.


Bilder från tidigare

Magnoliafester

2018 års pristagare Gen Hedberg

2017 års pristagare Jonas Gardell

2016 års pristagare Arne Johansson

Foto: Stockholmdirekt

2015 års pristagare Sissela Kyle tillsammans med Sofia hembygdsförenings nya ordförande Inger Sandkil.

2014 års pristagare

Johan Ulveson

2013 års pristagare

Hans Ulfvebrand